Hoe groen is jouw tuin? Maak uw tuin groener met deze handige tips!

Een groene tuin, zowel letterlijk (qua kleur) als figuurlijk (qua milieuvriendelijkheid), heeft een flink aantal pluspunten te bieden. In een groene tuin komt u als eigenaar helemaal tot uzelf. Na een dag werken is er niet veel wat lekkerder is dan neerploffen in een groen, natuurlijke tuin om te genieten van alle flora en fauna.

Ook ziet een vijver er leuk uit voor in de tuin die heel duurzaam kan zijn. Daarnaast is een groen tuin natuurlijk goed voor dieren, insecten en in bredere zin het leefklimaat in de omgeving van uw woning. Ten slotte is het vergroenen en verduurzamen van uw tuin aan te raden, omdat u hiermee op termijn kunt besparen op bepaalde kosten.

Hoe dit zit, leest u in de tips die we hieronder voor u verzameld hebben. Doe er uw voordeel mee en verduurzaam uw tuin binnen no time op een slimme, efficiënte manier!

  1. Ga voor energievriendelijke tuinverlichting

Een tuin kan niet zonder verlichting. Zorg ervoor dat de energiekosten voor de tuinverlichting zo laag mogelijk blijven. Dit begint met het overstappen energie naar het meest voordelige en groene energiebedrijf. Kijk op easyswitch welke aanbieder in uw situatie het meest groen is, stap over en bespaar snel op uw energienota. Verder gebruikt u als natuurliefhebber uiteraard alleen energievriendelijke led-lampen in de tuin. Zo kunt u al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen en bijdragen aan een vermindering van de mondiale CO2-uitstoot.

  1. Breng variatie aan qua planten, bloemen en ander groen

Een groenere tuin met veel biodiversiteit kunt u slim bereiken door te kiezen voor de nodige variatie qua planten, struiken en bloemen. Ook door een vijvertje aan te leggen, neemt de variatie aan planten, diertjes en insecten flink toe. Probeer het maar eens uit en ontdek hoe het aantal en de soorten vlinders, bijen, insecten en planten toenemen!

  1. Zorg voor de goede verhoudingen qua groen en hard materiaal

Tuinmannen en tuinspecialisten raden aan om, als u de tuin mooi groen wilt maken, te kiezen voor de juiste balans tussen harde materialen en groen. De ideale verhouding is 40 procent verharding (tegels, het schuurtje, en terras) en 60 procent groen. Het groene deel kan bestaan uit een gazon, planten, struiken, coniferen en/of een tuinvijver. Zorg ervoor dat de groen delen voldoende vochtinfiltratie krijgen voor een bloeiende en gezonde tuin.

  1. Vang regenwater op en en hergebruik dat

Het regenwater laten weglopen in het riool is niet het beste dat u kunt doen als u uw tuin wilt vergroenen. Zet daarom een regenton in de tuin neer en gebruik het regenwater om het gazon mee te besproeien en de planten en bloemen van water te voorzien. U bespaart hiermee niet alleen veel water, maar ook een hoop geld.

  1. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Veel mensen die een grote tuin hebben, kunnen de verleiding niet weerstaan om onkruid en mos met chemische bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Doe dit niet, maar laat de natuur zijn gang gaan en verwijder onkruid handmatig. Mocht dit echt niet te doen zijn, dan kunt u desnoods gebruikmaken van middelen op natuurlijke basis.